wim-breed

Voormalig voorzitter


Ik ben voormalig internist-oncoloog-hematoloog van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en houd me al jaren bezig met de promotie en onderzoek van hoofdhuidkoeling, voornamelijk na mijn pensionering in 1999.

Door samenwerking van de vier Nederlandse ziekenhuizen die destijds hoofdhuidkoeling aanboden, kwam een uniforme methode van hoofdhuidkoeling tot stand. Deze Nederlandse bevindingen – samen met een literatuuroverzicht van de resultaten van hoofdhuidkoeling vanaf 1970 – bewezen de effectiviteit van hoofdhuidkoeling.

De impact van haaruitval voor patiënten en de onderschatting hiervan door artsen en verpleegkundigen was voor mij een extra impuls  om de toepassing van hoofdhuidkoeling te bevorderen. Tegenwoordig krijgen steeds meer patiënten de kans om te kiezen voor hoofdhuidkoeling. Maar helaas biedt nog maar de helft van de Nederlandse ziekenhuizen deze kans. Dat moet en kan veranderen.

Ik ben ervan overtuigd dat het resultaat van de hoofdhuidkoeling door onderzoek aanzienlijk verbeterd kan worden. Enthousiaste onderzoekers zijn er, maar is er ook geld nodig. Met meer financiële middelen zouden de gewenste verbeteringen veel en veel sneller gaan.