janny

Secretaris


Als secretaris van het bestuur van de Stichting zet ik mij actief en vrijwillig, in om onnodig haarverlies bij kankerpatiënten te voorkomen en daarmee het ziekteproces draaglijker te maken. Als biochemicus heb ik me ruim vijftien jaar verdiept in onderzoek naar de oorzaken van kanker. Als bestuurder van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) heb ik het pionierswerk van dr. Wim Breed steeds ondersteund. Door mijn achtergrond als onderzoeker wist ik hoe belangrijk data zijn als basis voor verandering en verbetering. Daarom heb ik de onderzoeksafdeling van het IKZ, zich verder laten ontwikkelen en uit laten groeien tot een (inter)nationaal befaamde groep.

De vele analyses over de kwaliteit van zorg, de kwaliteit van leven en de trends en ontwikkelingen op het gebied van kanker, hebben geleid tot nieuwe inzichten en tot verbeteringen voor de kankerpatiënten. Op dit moment heeft 50% van de patiënten geen hoofdbedekking nodig na afloop van de chemotherapie.

Er is al veel bereikt. In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen is hoofdhuidkoeling mogelijk. Er is een netwerk van hulpverleners en er is een standaard voor het toepassen van hoofdhuidkoeling. Maar ondanks dat alles wordt hoofdhuidkoeling nog niet aangeboden aan iedere patiënt. Het kan dus nog beter. Ook de methode van de hoofdhuidkoeling kan verder verbeterd worden, waardoor nog meer patiënten baat hebben bij deze behandeling. Daar is verder onderzoek voor nodig.