De oncologieverpleegkundige vertelde me dat ik kaal zou worden tijdens de chemotherapie en dat hoofdhuidkoeling daarvoor een oplossing zou kunnen zijn. Als ik hierover niet geïnformeerd was, had ik met een kaal hoofd rondgelopen. Dat had ik zeker niet leuk gevonden. Maar toen ik de mogelijkheid van hoofdhuidkoeling kreeg aangeboden, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik heb direct een vriend geïnformeerd die ook de diagnose prostaatkanker had gekregen. Als hij het niet kreeg aangeboden, dan zou hij er zelf om kunnen vragen.
Ik wacht altijd maar af wat er gebeurt en voor mij was het zonder meer kwestie van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Mijn haar werd al wel dunner, vanwege mijn leeftijd, maar ik heb altijd een flinke bos krullend haar gehad en ik vond het zonde om dat kwijt te raken. Ik wilde gewoon graag mijn haar behouden.

Iets meer haarverlies
Ik heb 10 keer chemotherapie met docetaxel gehad en heb tijdens alle kuren enkele uren de koelkap op mijn hoofd gehad. Er werd me verteld dat ik 80 procent kans had op goed resultaat van de hoofdhuidkoeling. Ik ben ook nog gevraagd om mee te werken aan een onderzoek, waarbij de tijd dat je de koelkap op moet houden werd verkort. Daar heb ik vanaf gezien. Ik vond 80 procent kans op haarbehoud bij de normale procedure een mooi uitgangspunt.

Ik heb mijn haar behoorlijk goed behouden. Als ik in de periode van chemotherapie mijn haren kamde, dan had ik slechts iets meer haarverlies dan normaal gesproken. Ik denk dat ik van mijn oorspronkelijke haar zo’n 80 procent heb gehouden. Het groeide na afloop van de chemotherapie gewoon door. Behalve mijn baard. Ik scheer me altijd nat en dacht tijdens het scheren ‘wat is dit een goed mesje’. Maar achteraf was het logisch: ik had gewoon nauwelijks baardgroei. De baardgroei stopte nagenoeg. Dat was een enorm verschil. Mijn wenkbrauwen heb ik wel aardig behouden.

Even doorbijten
De koude van die koelkap, daar moet je wel tegen kunnen. Je moet even doorbijten. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het niet volhouden, maar na 10 minuten ben je er aan gewend. Het is belangrijk dat patiënten daar extra op gewezen worden. Het is me wel verteld tijdens de voorlichting over hoofdhuidkoeling, maar het mag wat mij betreft nog duidelijker benadrukt worden. Het is zonde als je het niet weet en daardoor te vroeg stopt.

Bij de tweede behandeling weet je hoe het voelt en ben je beter voorbereid. Ik dacht steeds maar aan het eindresultaat en daarom zei ik iedere keer tegen mezelf: gewoon doorgaan! Je moet niet te benauwd zijn als je in het begin wat meer haar verliest. Bij mij zat het matje in de douche vol met haar, maar ik heb doorgezet en met goed resultaat. En het is goed om te weten dat je met de koelkap op gewoon rond kunt lopen. Als je naar het toilet moet, dan hou je de koelkap op je hoofd. Deze wordt even afgekoppeld en het infuus neem je mee.

Prima bevallen
De eerste keer zat de kap wat te ver naar voren, teveel over mijn voorhoofd. Dat was niet prettig. Ik hebde kap toen wat naar achteren laten schuiven. Het is verder goed verlopen en het resultaat is me prima bevallen. Ik ben er alleen maar enthousiast over. Mocht ik in de toekomst nog eens chemotherapie moeten ondergaan, dan zou ik zeker hoofdhuidkoeling weer proberen.