Mijn medisch specialist bood me hoofdhuidkoeling aan, voordat ik een jaar geleden mijn eerste chemotherapie met docetaxel kreeg. Daarvoor wist ik niet van het bestaan ervan. Ik was blij dat het me aangeboden werd, want ik had moeite met het idee om kaal te worden. Dan zou iedereen kunnen zien ‘hij ook al’. Er zijn wel meer kale mannen, maar ik heb altijd een volle bos met haar gehad. Dus met een pet op of als ik kaal rond zou lopen, dan zouden mensen op straat zien dat ik iets mankeer, dat ik chemotherapie en dus kanker heb en dan word je er in het dorp op aangesproken. Nu lopen mensen gewoon door. Mensen die niet dicht bij me staan weten niet eens dat ik chemotherapie krijg, omdat ze niets aan mij zien.

Liever geen pruik
Ik wist voor mezelf dat ik liever geen pruik zou willen dragen. Ik hoorde van anderen die chemotherapie hadden dat ze thuis snel de pruik op moesten zetten als er iemand aan de deur kwam, dat levert ook ongemak op. Het lijkt me erger om altijd met een pruik rond te moeten lopen dan om een paar uur in de kou te zitten tijdens hoofdhuidkoeling.
Ik heb de kans van hoofdhuidkoeling aangegrepen. Mede omdat ik wist dat, als het te koud zou zijn, ik direct zou kunnen stoppen. Ik ben ermee begonnen en zou na de eerste ervaring wel beslissen of ik er mee door zou gaan. Ik ben wel een beetje een koukleum, maar de gedachte van het behoud van mijn haar gaf me de moed om het te gaan doen.

Kou goed te hebben
Bij het starten van de hoofdhuidkoeling moet je de moeite nemen om een kwartier op je tanden te bijten, daarna is de kou goed te hebben. Ik vergelijk het met een warme dag op het strand. Als je dan de zee ingaat, wil je er snel weer uit omdat het water in eerste instantie koud is. Maar als je eenmaal in het water ligt, dan valt de koude best mee. Nu ik mijn tweede chemotherapie moest ondergaan, dit keer met cabazitaxel, wilde ik de hoofdhuidkoeling zeker weer proberen. Het had de eerste keer namelijk een goed resultaat opgeleverd. Mijn specialist vertelde me dat de resultaten van hoofdhuidkoeling bij cabazitaxel nog niet bekend waren, maar dat was voor mij geen reden om er niet voor te gaan.

Dhr. Van de Crommert tijdens de hoofdhuidkoeling
Dhr. Van de Crommert tijdens de hoofdhuidkoeling. Foto: Ramon Bax

Goed resultaat
Ook tijdens deze chemotherapie was het resultaat heel goed. Het leek zelfs wel of ik minder haar verloor dan onder normale omstandigheden. Er was geen verschil in mijn bos met haar voor aanvang en na afloop van de chemotherapie. Zowel bij de eerste als bij de tweede reeks chemotherapie heb ik het totaal aantal behandelingen afgemaakt met het gebruik van hoofdhuidkoeling. Het was wel koud en onaangenaam, maar niet zodanig dat ik er echt last van had.
Door de hoofdhuidkoeling was ik wel wat langer in het ziekenhuis aanwezig, maar het ziekenhuis heeft daar zelf geen voordeel van. Ik vind het goed dat ze desondanks toch hoofdhuidkoeling aanbieden aan patiënten. Ik kan iedereen hoofdhuidkoeling aanraden. Je moet niet meteen denken dat het te koud zal zijn. Je zit inderdaad ruim een uur met een koude kap op je hoofd, maar je hebt er 3 weken voordeel van tot de volgende chemotherapie.

Tip prostaatkankerpatiënten
Een tip die ik mee zou willen geven aan prostaatkankerpatiënten die in de toekomst hoofdhuidkoeling zouden willen proberen, is om te denken aan de mogelijkheid van een condoomcatheter. Ik ben in het verleden bestraald geweest aan mijn prostaat en heb daardoor nog altijd moeite met het ophouden van urine. Normaal gesproken zou ik tijdens de chemotherapie meerdere keren naar het toilet hebben moeten gaan en daarvoor bood de condoomcatheter uitkomst. Ik heb er zelf om gevraagd en nu kon ik ontspannen in bed liggen tijdens de hoofdhuidkoeling.