29 april 2016, 43 jaar

En dan heb je de eerste chemo gehad en is het wachten. Wachten tot die eerste plukken haar uitvallen.  Dat duurde bij mij ongeveer twee weken, toen durfde ik nauwelijks nog aan mijn haar te voelen, zo bang dat ik was dat ik mijn handen vol met haar had.

Ik had mijn halflange haar al voor de eerste chemo door de kapper laten knippen in een korte coupe. Maar mijn vriend heeft uiteindelijk twee weken na de eerste chemo de ‘rest’ van mijn haar gemillimeterd.
Dat had voor ons beiden enorme impact en ging gepaard met veel tranen. Het is zo’n enorm zichtbare en voelbare confrontatie met de kanker. Spiegels, autoruiten en etalages werden mijn vijand. Ondanks dat ik echt een heel goede pruik had, weet je dat je daaronder kaal bent. Niet dat ik nu zo’n ijdeltuit ben, maar ik keek totaal niet graag naar mijn eigen kale kop. Ook al niet omdat ik in mijn gedachten nog een ander beeld van mezelf had.

Door de combinatie van chemo’s was de kans dat mijn haar met een koudekap wél bleef zitten heel erg klein. En omdat chemo’s doorleven al zwaar genoeg is, heb ik besloten die kleine kans niet te benutten.
En nu? Na acht maanden pruik had ik weer een centimeter eigen haar. En dat was voor mij voldoende om weer zonder pruik rond te lopen. Ik voel me weer goed.