1. Hoe werkt hoofdhuidkoeling?
 2. Kan ik naar het toilet tijdens hoofdhuidkoeling?
 3. Brengt hoofdhuidkoeling risico’s met zich mee voor het ziekteverloop?
 4. Wat te doen bij beginnende haaruitval?
 5. Wat te doen als hoofdhuidkoeling niet slaagt?
 6. Kan ik mijn haren permanenten, blonderen of verven?
 7. Verlies ik toch nog haar ondanks hoofdhuidkoeling?
 8. Wat te doen als het haar weer begint te groeien?
 9. Groeit het haar door tijdens de periode van hoofdhuidkoeling?
 10. Hoe verloopt haaruitval bij chemotherapie?
 11. Hoe zit het met haaruitval bij hormoontherapie na hoofdhuidkoeling?
 12. Hoe is de conditie van het haar na succesvolle hoofdhuidkoeling?
 13. Kan ik gel en/of haarlak gebruiken voor de start van de hoofdhuidkoeling?
 14. Heeft het zin om haar beschermende producten te gebruiken bij chemotherapie (al dan niet in combinatie met hoofdhuidkoeling)?
 15. Is het mogelijk om tijdens de periode van chemotherapie een voorspelling te doen over het haarbehoud door hoofdhuidkoeling?
 16. Heeft hoofdhuidkoeling nog zin als de chemotherapie en daarbij haaruitval reeds begonnen is?
 17. Vallen mijn wenkbrauwen uit ondanks hoofdhuidkoeling?
 18. Hoe zit het met hoofdhuidkoeling en migraine?
 19. Hoe belastend is hoofdhuidkoeling?
 20. Heeft het zin om door te gaan met hoofdhuidkoeling als ik al behoorlijke haaruitval heb?
 21. Kan ik mijn bril ophouden tijdens de hoofdhuidkoeling?
 22. Heeft hoofdhuidkoeling nog zin als de chemotherapie en daarbij haaruitval reeds begonnen is?
 23. Vallen mijn wenkbrauwen uit ondanks hoofdhuidkoeling?
 24. Wat te doen als de hoofdhuidkoeling niet slaagt?
 25. Ik krijg hoofdhuidkoeling, zal ik voor de zekerheid toch vast een pruik aanschaffen?
 26. Kan ik bij hoofdhuidkoeling mijn haren permanenten, blonderen of verven?
 27. In mijn ziekenhuis wordt geen hoofdhuidkoeling gegeven, wat kan ik doen?
 28. Hoe belastend is hoofdhuidkoeling?
 29. Wat te doen als het haar weer begint te groeien?
 30. Groeit het haar door tijdens de periode van hoofdhuidkoeling?
 31. Is het mogelijk om tijdens de periode van chemotherapie een voorspelling te doen over het haarbehoud door hoofdhuidkoeling?
 32. Heeft het zin om nog door te gaan met hoofdhuidkoeling als ik al behoorlijke haaruitval heb?
 33. Wordt hoofdhuidkoeling vergoed?
 34. Hoe verloopt haaruitval bij chemotherapie?
 35. Brengt hoofdhuidkoeling risico’s met zich mee?
 36. Hoe zit het met haaruitval bij hormoontherapie na hoofdhuidkoeling?
 37. Hoe is de conditie van het haar na succesvolle hoofdhuidkoeling?
 38. Kan ik gel en/of haarlak gebruiken voor de start van de hoofdhuidkoeling?
 39. Kan ik mijn bril ophouden tijdens de hoofdhuidkoeling?
 40. Heeft het zin om bepaalde haarbeschermende producten te gebruiken bij chemotherapie (al dan niet in combinatie met hoofdhuidkoeling)?

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Back to Index

Kan ik naar het toilet tijdens hoofdhuidkoeling?

Kan ik naar het toilet tijdens hoofdhuidkoeling?
Ja, de koelkap wordt dan losgekoppeld van de koelmachine zodat u naar het toilet kunt gaan. De koelkap dient echter zo snel mogelijk (na maximaal tien minuten) weer aangesloten te worden aan de machine. Controleer altijd even of u de kap na het opnieuw vastkoppelen aan de koelmachine weer goed koud voelt worden.

De ervaring leert dat patiënten die naar het toilet gaan met de koelkap op het hoofd, bijna altijd even duizelig worden als ze opstaan en beginnen te lopen. Er ontstaat een soort ‘dronkenmansgang’. Verpleegkundigen adviseren dan ook om altijd even met de patiënt mee te lopen richting het toilet

Back to Index

Brengt hoofdhuidkoeling risico’s met zich mee voor het ziekteverloop?

Wanneer over hoofdhuidkoeling gesproken wordt, komt regelmatig het onderwerp hoofdhuidmetastasen (uitzaaiingen in de hoofdhuid) aan bod. Sommige artsen en verpleegkundigen zijn van mening dat hoofdhuidkoeling niet toegepast zou moeten worden bij aanvullende (adjuvante) chemotherapie. Er bestaat namelijk een theoretisch risico dat door hoofdhuidkoeling eventuele micro-uitzaaiingen in de hoofdhuid niet optimaal behandeld worden.

Uitzaaiingen van borstkanker in de hoofdhuid zijn echter zeldzaam. Hoofdhuidkoeling wordt sinds tientallen jaren bij duizenden borstkankerpatiënten met aanvullende behandelingen met chemotherapie toegepast. Tot op heden is nog nooit een patiënt beschreven waarbij hoofdhuidkoeling een nadelige invloed op het ziektebeloop heeft gehad.

In verreweg de meeste Nederlandse ziekenhuizen wordt hoofdhuidkoeling aangeboden bij zowel aanvullende als levensverlengende (palliatieve) behandelingen met chemotherapie.

Back to Index

Wat te doen bij beginnende haaruitval?

Als u hoofdhuidkoeling krijgt, valt het haar altijd wat meer haar uit dan normaal. Het is raadzaam om de tweede maal hoofdhuidkoeling af te wachten, omdat daarna beter in te schatten is of het succesvol zal zijn. In de periode van haaruitval zal uw hoofdhuid gevoelig zijn, dit komt omdat de haarzakjes in werking zijn. Wat u voelt is een soort ‘haarpijn’ die vanzelf weer weggaat.
Bron: MediMundo

 

Tip van een oncologieverpleegkundige
Scheer het haar niet af. Op het moment dat het haar weer gaat groeien na de chemotherapie, zorgen de resterende haren ervoor dat eerder een voller kapsel ontstaat. Hierdoor hebben patiënten minder lang een hoofdbedekking nodig.

 

Tip van een ervaringsdeskundige
Zodra uw haar uit gaat vallen, kunt u het kort laten knippen of het met de tondeuse scheren. Het is belangrijk dat u het hoofd niet helemaal glad scheert omdat dit wondjes kan veroorzaken. Dit moet u voorkomen. Als u er moeite mee heeft om uzelf zonder haar in de spiegel te bekijken, kijk dan niet in de spiegel, maar zet meteen een mutsje, hoedje of pruik op! U kunt in de spiegel kijken op het moment dat u er zelf aan toe bent. (Bron: MediMundo)

 

Algemene informatie over uiterlijke verzorging kunt u krijgen via Stichting ‘Goed verzorgd, beter gevoel‘.

Back to Index

Wat te doen als hoofdhuidkoeling niet slaagt?

Indien uw haar dunner is geworden, dan is het dragen van een hoofdbedekking meestal voldoende om te camoufleren (en uw hoofd aangenaam warm te houden). Er zijn eventueel ook hoofdbedekkingen verkrijgbaar waarbij aan de randen haarplukjes bevestigd zijn. U draagt dan geen pruik, maar er komt wel haar onder de hoofdbedekking uit.

 

Bij ernstig haarverlies kunt u de periode van haarverlies overbruggen met een pruik, pet, muts, sjaal of hoedje. Er zijn vele mogelijkheden. Uw oncologieverpleegkundige heeft adressen van kapsalons en haarwerkers bij u in de buurt.

Back to Index

Kan ik mijn haren permanenten, blonderen of verven?

Wij adviseren om uw haar in een zo goed mogelijke conditie te houden. Als het haar door hoofhuidkoeling behouden blijft, dan is uitgroei niet gewenst. Tijdens de chemotherapie groeit het haar minder snel en duurt het langer voordat uitgroei zichtbaar wordt. Laat uw haar enkele weken voor de start van de chemotherapie permanenten of kleuren.

Gebruik (voor en tijdens de chemotherapie) vooral natuurlijke producten. Leg de situatie uit aan de kapper en vraag of er zo min mogelijk schadelijke stoffen (bijvoorbeeld waterstofperoxide) gebruikt kunnen worden en of het haar mild behandeld kan worden (niet ruw droog wrijven, niet heet föhnen, zacht borstelen).

 

Tip van een ervaringsdeskundige
Laat alleen uw uitgroei behandelen en kam de kleuring niet door op de rest van uw haar. Zo blijft uw haar in de beste conditie. Liever iets kleurverschil en geen uitgroei, dan droog en beschadigd haar! Bron: MediMundo

Back to Index

Verlies ik toch nog haar ondanks hoofdhuidkoeling?

De mate van haaruitval is bij iedereen verschillend, maar altijd wat meer dan normaal gesproken. Meestal begint haaruitval ongeveer twee tot drie weken na de eerste chemotherapiebehandeling. Ervaring leert dat indien hoofdhuidkoeling succesvol is, haaruitval na de tweede en volgende behandelingen minder wordt.

Back to Index

Wat te doen als het haar weer begint te groeien?

U kunt uw haar een kleurtje geven met een spoeling zonder waterstofperoxide. Als er wondjes zijn of als de hoofdhuid geïrriteerd is, wacht dan met verven tot uw hoofdhuid goed hersteld is. Een testje op een klein stukje huid kan zekerheid geven over de verdraagzaamheid van de verf. Het beste kunt u de verf met een kam aanbrengen, zodat uw hoofdhuid zo min mogelijk belast wordt.

(Bron: Medimundo)

 

Tip

Zodra uw haar na afloop van de chemotherapie weer aangegroeid is tot ongeveer 2,5 centimeter, kunt u uw kapper vragen om de pluispuntjes eraf te knippen.

Back to Index

Groeit het haar door tijdens de periode van hoofdhuidkoeling?

Meestal groeit het haar door tijdens de periode van hoofdhuidkoeling, maar minder hard dan normaal gesproken. Een deel van de haren die behouden zijn, zullen immers niet of minder aangetast zijn door de chemotherapie. Een ander deel zal meer aangetast zijn; de haarvormende cellen zijn beschadigd waardoor er per haar minder haarvorming is en de haar dunner wordt. Hoewel het haar dunner wordt, is ook hier te verwachten dat het haar wel doorgroeit.

Uit ervaring weten we dat op kale plekken op de hoofdhuid, nog tijdens de periode van chemotherapie, soms alweer duidelijke haargroei plaatsvindt. Na een volgende kuur kan er opnieuw haaruitval optreden, maar dit gebeurt niet altijd. Sommige kapsalons pleiten voor het gebruik van bepaalde producten om de haargroei te bevorderen, maar dit zijn indrukken en er zijn geen bewijzen dat deze producten voordelen bieden. We weten het dus niet. Wel is zeker dat u het overgebleven, behouden haar heel voorzichtig moet behandelen omdat het grootste deel hiervan delen zal bevatten die door de chemotherapie dunner zijn geworden, en dus gemakkelijker afbreken.

 

Enkele tips voor de haarverzorging

 • Behandel het overgebleven, behouden haar erg voorzichtig.
 • Gebruik geen agressieve kleurstoffen en permanent het haar niet.
 • Vlecht het haar niet strak in. Een losse vlecht kan wel.
 • Maak minimaal gebruik van stijl- en krultangen. Trek de haren hierbij niet te strak
 •  Haren worden breekbaarder indien verhit. Was daarom niet met erg heet water en gebruik geen hete föhn.
Back to Index

Hoe verloopt haaruitval bij chemotherapie?

Indien u behandeld wordt met een chemotherapie die haaruitval veroorzaakt, begint de haaruitval meestal vanaf de tweede à derde week na de eerste behandeling.

Chemotherapie kan leiden tot haaruitval. Deze is vrijwel altijd tijdelijk.

Behandelingen met chemotherapie kunnen leiden tot volledige, tijdelijke, haaruitval. Slechts sporadisch is er na niet extreem hoge doseringen chemotherapie een blijvende kaalheid of blijvend  weinig dun haar.

Als er aanzienlijke haaruitval is kan de hoofdhuid tijdelijk gevoelig zijn; haarpijn genoemd. Deze ”haarpijn” gaat  vanzelf weer weg, meestal binnen enkele weken.

Back to Index

Hoe zit het met haaruitval bij hormoontherapie na hoofdhuidkoeling?

Van meerdere patiënten kregen wij bericht dat na succesvolle hoofdhuidkoeling het haar alsnog enigszins uitviel, nadat ze gestart waren met hormoontherapie. De ervaring leert dat deze haaruitval na enige tijd afneemt en stopt.

Back to Index

Hoe is de conditie van het haar na succesvolle hoofdhuidkoeling?

Onderzoek hiernaar is nog niet verricht. Patiënten melden nog al eens dat de conditie van het haar minder is, soms wat droger of futlozer is dan voor de chemotherapie. Dit wordt echter ook wel gezien na chemotherapie zonder hoofdhuidkoeling, dus het wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de chemotherapie en niet door de hoofdhuidkoeling.

Back to Index

Kan ik gel en/of haarlak gebruiken voor de start van de hoofdhuidkoeling?

Nee, dat is af te raden. Gel en haarlak worden namelijk plakkerig door de condens van de koelkap.

Back to Index

Heeft het zin om haar beschermende producten te gebruiken bij chemotherapie (al dan niet in combinatie met hoofdhuidkoeling)?

Het product Nioxin zou het haar ‘beschermen en activeren’ en zorgen voor snellere terug groei van het haar.
Dit is echter slechts gebaseerd op enkele indrukken van haarwerkers en kappers, en is nooit onderzocht.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend waarin de beloofde werking van Nioxin is aangetoond.
De fabrikant en importeur van Nioxin konden ook geen wetenschappelijk bewijs aanvoeren voor de beloofde werking van hun product.

In 2010 antwoordde Professor Bernard Cohen, dermatoloog in universiteitsziekenhuis van Miami, ons dat Nioxin beslist niet van waarde was bij haaruitval als gevolg van chemotherapie.

Nu en dan worden andere, vaak vrij dure, producten geadviseerd. Van geen enkel middel is tot nu toe aangetoond dat het effectief is.

In maart 2010 antwoordde Professor Bernard Cohen, dermatoloog in universiteitsziekenhuis van Miami, ons dat Nioxin beslist niet van waarde was bij haaruitval als gevolg van chemotherapie.

Sindsdien worden er diverse , vaak dure middelen aangeboden. Dat het nuttig is is echter tot op heden nergens aangetoond.

Back to Index

Is het mogelijk om tijdens de periode van chemotherapie een voorspelling te doen over het haarbehoud door hoofdhuidkoeling?

Het is niet mogelijk om uitspraken te doen hierover. Onderzoek hiernaar is dankzij recent beschikbaar gekomen nauwkeurige, objectieve metingen van haarverlies mogelijk maar door gebrek aan financiële middelen nog niet uitgevoerd.

Back to Index

Heeft hoofdhuidkoeling nog zin als de chemotherapie en daarbij haaruitval reeds begonnen is?

Er is geen praktijkervaring met het starten met koelen wanneer de chemotherapie al gestart is. Ook uit onderzoek is niet bekend hoe groot de invloed is van direct voorafgaande kuren op haaruitval van een kuur waarbij gekoeld wordt.

In theorie zou men verwachten dat indien alsnog met koeling gestart zou worden, verdere haaruitval beperkt zal blijven. Indien al in aanzienlijke  haaruitval heeft plaats gevonden, zou het enige voordeel van koeling kunnen zijn dat minder lang een pruik (of andere hoofdbedekking) gedragen hoeft te worden.

 

Back to Index

Vallen mijn wenkbrauwen uit ondanks hoofdhuidkoeling?

De koelkap reikt in principe tot aan de haargrens van het voorhoofd en dus worden wenkbrauwen niet beschermd tegen cytostatica.  Ook oogwimpers kunnen uitvallen. De uitval van wenkbrauw en wimpers is in het algemeen veel minder dan de overige lichaamsbeharing.

Tips voor camouflage van haaruitval bij wenkbrauwen en wimpers zijn verkrijgbaar bij Stichting ‘Goed verzorgd, beter gevoel‘.

Back to Index

Hoe zit het met hoofdhuidkoeling en migraine?

Er is nog nooit door verpleegkundigen gerapporteerd dat er bij een patiënt(e) migraine optrad tijdens de hoofdhuidkoeling. Wel hebben wij eens gehoord dat een patiënt, die vaak last had van migraine, had gevraagd waar een dergelijk koelapparaat te koop was omdat hij/zij de koude kap juist zo verlichtend vond.

Back to Index

Hoe belastend is hoofdhuidkoeling?

Over het algemeen ervaren mensen hoofdhuidkoeling vooral de eerste tien tot vijftien minuten als erg belastend; men moet erg wennen aan de kou en heeft soms last van wat hoofdpijn. Vaak is dit al te verminderen met een paracetamol (evt. innemen vóór de start van de chemotherapiebehandeling met hoofdhuidkoeling).

Na ongeveer vijftien minuten is de hoofdhuidkoeling redelijk tot goed te verdragen. Uit vele publicaties blijkt dat het percentage mensen dat stopt met de hoofdhuidkoeling omdat zij het niet verdragen zeer laag is.

Wij adviseren om extra warme kleding te dragen, zo nodig een handdoek in de nek te leggen, een deken te vragen aan de verpleegkundige en/of warme drank te nemen.

Back to Index

Heeft het zin om door te gaan met hoofdhuidkoeling als ik al behoorlijke haaruitval heb?

Wij raden aan toch door te gaan met hoofdhuidkoeling als er geen totale haaruitval optreedt. De hoofdhuidkoeling heeft vaak wel enig effect gehad. Verder raden wij aan het haar niet af te scheren, omdat:

 • een aantal lange haren het eerder mogelijk maken geen pruik meer te dragen. Kale plekken waar het nieuwe haar nog heel kort is, kunnen dan gedeeltelijk gemaskeerd worden met wat lang haar (ook al is dat erg weinig).
 • het haar niet beter of sneller groeit als het eerst afgeschoren is.
 • het nieuwe haar zeker niet áltijd afwijkt van het oude haar qua kleur en structuur (stijl of krullen). Scheren heeft hier geen invloed op.
Back to Index

Kan ik mijn bril ophouden tijdens de hoofdhuidkoeling?

Het is meestal even passen en meten en afhankelijk van de stand van de oren op het hoofd. De pootjes van een bril kunnen soms onder de koelkap gestoken worden en een enkele keer er overheen.

Back to Index

Heeft hoofdhuidkoeling nog zin als de chemotherapie en daarbij haaruitval reeds begonnen is?

Er is geen praktijkervaring met het starten met koelen wanneer de chemotherapie al gestart is.
Ook uit onderzoek is niet bekend hoe groot de invloed is van direct voorafgaande kuren op haaruitval van een kuur waarbij gekoeld wordt.

In theorie zou men verwachten dat indien alsnog met koeling gestart zou worden, verdere haaruitval beperkt zal blijven.
Indien al in meerdere mate haaruitval heeft plaats gevonden, zou het enige voordeel van koeling kunnen zijn dat minder lang een pruik (of andere hoofdbedekking) gedragen hoeft te worden.

Back to Index

Vallen mijn wenkbrauwen uit ondanks hoofdhuidkoeling?

De koelkap reikt in principe tot aan de haargrens van het voorhoofd en dus worden wenkbrauwen niet beschermd tegen cytostatica.
Ieder mens heeft echter een andere vorm hoofd en dus zal de koelkap bij de ene persoon wat verder over het voorhoofd komen dan bij de andere persoon.
Ook oogwimpers zullen uitvallen.

 

Tips voor camouflage van haaruitval bij wenkbrauwen en wimpers zijn verkrijgbaar bij Stichting ‘Goed verzorgd, beter gevoel‘.
Back to Index

Wat te doen als de hoofdhuidkoeling niet slaagt?

Dunner haar

Indien uw haar dunner is geworden, dan is het dragen van een hoofdbedekking meestal voldoende om te camoufleren (en uw hoofd aangenaam warm te houden). Er zijn eventueel ook hoofdbedekkingen verkrijgbaar waarbij aan de randen haarplukjes bevestigd zijn. U draagt dan geen pruik, maar er komt wel haar onder de hoofdbedekking uit.

 

Ernstig haarverlies

U kunt de periode van haarverlies overbruggen met een pruik, pet, muts, sjaal of hoedje. Er zijn vele mogelijkheden: zie op onze website ‘Link-overzicht’ de rubriek ‘Hoofdbedekking en pruiken’. Uw oncologieverpleegkundige heeft adressen van kapsalons en haarwerkers bij u in de buurt.

Tip van een ervaringsdeskundige:  ‘Ik zou een volgende keer geen pruik meer kopen. Er zijn hele leuke hoedjes/mutsen te koop via websites. Ik had er 3 en deze zaten heerlijk.’

Wat te doen bij beginnende haaruitval?

Ook als u hoofdhuidkoeling krijgt, valt altijd wat meer haar uit dan normaal. Het is raadzaam om de tweede maal hoofdhuidkoeling af te wachten, omdat daarna beter in te schatten is of het succesvol zal zijn.

In de periode van haaruitval zal uw hoofdhuid gevoelig zijn, dit komt omdat de haarzakjes in werking zijn. Wat u voelt is een soort ‘haarpijn’ die vanzelf weer weggaat. (bron: MediMundo)

 

Tip van een oncologieverpleegkundige: ‘Wij raden patiënten af om het haar af te scheren, omdat op het moment dat het haar weer gaat groeien na de chemotherapie, de resterende haren ervoor zorgen dat eerder een voller kapsel ontstaat. Hierdoor hebben patiënten minder lang een hoofdbedekking nodig.’

 

Tip van een ervaringsdeskundige: ‘Zodra uw haar uit gaat vallen, kunt u het kort laten knippen of het met de tondeuse scheren. Het is belangrijk dat u het hoofd niet helemaal glad scheert omdat dit wondjes kan veroorzaken, en dit moet te allen tijde voorkomen worden. Als u er moeite mee heeft om uzelf zonder haar in de spiegel te bekijken: kijk dan niet in de spiegel, maar zet meteen een mutsje, hoedje of pruik op! U kunt in de spiegel kijken op het moment dat u er zelf aan toe bent.’ (bron: MediMundo)

 

Uiterlijke verzorging

Algemene informatie over uiterlijke verzorging kunt u krijgen via Stichting ‘Goed verzorgd, beter gevoel‘.

Back to Index

Ik krijg hoofdhuidkoeling, zal ik voor de zekerheid toch vast een pruik aanschaffen?

Haaruitval, ten dele of volledig, wordt niet altijd voorkomen door hoofdhuidkoeling. Er zal altijd enige haaruitval optreden. Ook kan de conditie van het haar achteruitgaan.

Er kan geen garantie gegeven worden dat haaruitval zodanig verminderd wordt dat een pruik of andere hoofdbedekking niet nodig is. Daarom wordt geadviseerd om, indien u eventueel gebruik wilt gaan maken van een pruik, vroegtijdig een (vrijblijvende) afspraak te maken met de haarspecialist, zodat hij/zij uw eigen haardracht en -kleur kan zien.

In meerdere ziekenhuizen zijn met kappers afspraken gemaakt dat de pruik alvast besteld wordt, maar dat indien de hoofdhuidkoeling succesvol is, deze niet afgenomen hoeft te worden. De pruik wordt pas in model gebracht op het moment dat de patient belt dat de pruik nodig is. Indien het eigen haar behouden blijft kan de bestelde pruik door een volgende persoon gebruikt worden. Het is mogelijk dat voor het intakegesprek kosten in rekening worden gebracht.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van een pruik. Hiervoor is een machtiging van de arts nodig. Om te weten of u voor vergoeding in aanmerking komt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Back to Index

Kan ik bij hoofdhuidkoeling mijn haren permanenten, blonderen of verven?

Wij adviseren om uw haar in een zo goed mogelijke conditie te houden. Echter, als het haar door hoofhuidkoeling behouden blijft, dan is uitgroei niet gewenst!

Wij adviseren om uw haren enkele weken voor de start van de chemotherapie te permanenten of te kleuren. Tijdens de chemotherapie groeit het haar minder snel en duurt het langer voordat uitgroei zichtbaar wordt.
Tip: Laat alleen uw uitgroei behandelen, en kam de kleuring niet door op de rest van uw haar. Zo blijft uw haar in de beste conditie. Liever iets kleurverschil en geen uitgroei, dan droog en beschadigd haar! (bron: MediMundo)
Gebruik (voor en tijdens de chemotherapie) vooral natuurlijke producten en indien u een bezoek brengt aan de kapper: leg de situatie uit en vraag of er zo min mogelijk schadelijke stoffen (bijvoorbeeld waterstofperoxide) gebruikt kunnen worden en of het haar mild behandeld kan worden (niet ruw droog wrijven, niet heet föhnen, zacht borstelen).
Back to Index

In mijn ziekenhuis wordt geen hoofdhuidkoeling gegeven, wat kan ik doen?

Bij het nemen van de beslissing om omwille van het krijgen van hoofdhuidkoeling naar een ander ziekenhuis te gaan dient u de volgende aspecten in overweging te nemen:

 

– De resultaten van hoofdhuidkoeling variëren per soort chemotherapie. Over het algemeen genomen heeft ongeveer de helft van de patiënten die hoofdhuidkoeling krijgen geen pruik nodig tijdens en na de chemotherapiebehandelingen. Er kan echter geen enkele garantie gegeven worden dat hoofdhuidkoeling ook bij u succesvol zal zijn.

 

– U bent ongeveer 2 uur langer in het ziekenhuis dan wanneer u geen hoofdhuidkoeling zou krijgen. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook nog een langere reistijd om na de chemotherapie van het ziekenhuis dat hoofdhuidkoeling aanbiedt naar uw huis te komen dan wanneer u uw ‘eigen’ ziekenhuis bezoekt.

 

Indien u na deze afwegingen overweegt tijdelijk naar een ander ziekenhuis te gaan omwille van de hoofdhuidkoeling bespreek dit dan met uw internist/oncoloog en/of de oncologieverpleegkundige. Indien bij uw aandoening hoofdhuidkoeling verantwoord is wordt als regel aan een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis goede medewerking verleend.

 

Wees er op voorbereid dat u in het eigen ziekenhuis geen groot enthousiasme voor hoofdhuidkoeling te horen zult krijgen, anders zou het ziekenhuis immers zelf ook al met hoofdhuidkoeling begonnen zijn.
Omdat men in het eigen ziekenhuis zelf geen ervaring heeft zal men over het algemeen ook niet kunnen vertellen hoe groot de kans is dat door hoofdhuidkoeling geen ernstige haaruitval optreedt bij de chemotherapie die men heeft voorgesteld. Dit moet u wel zo goed mogelijk weten voor u de beslissing neemt om tijdelijk naar een ander ziekenhuis te gaan. De resultaten van hoofdhuidkoeling zijn sterk afhankelijk zijn van de aard van de chemokuur. Vraag dus welke chemotherapie er gepland is, zowel de soorten medicijn als de dosering. U kunt op onze site, bij ‘Effectiviteit‘ kijken of de resultaten van de voorgenomen behandeling daar vermeld staan. Indien dit niet zo is kunt u mailen naar info@geefhaareenkans.info  of er inmiddels meer bekend is. De Stichting Geef Haar een Kans beschikt dankzij de medewerking van de meeste van de bijna 50 ziekenhuizen die koelen over de resultaten van hoofdhuidkoeling van veel gebruikte chemokuren en kan dan voor u nakijken wat de meest recente resultaten zijn en u dit berichten.
Mocht u vervolgens besluiten die kans de moeite waard te vinden, vraag dan een verwijsbrief aan uw behandelende oncoloog voor de oncoloog van het ziekenhuis waar u tijdelijk naar toe wilt i.v.m. de hoofdhuidkoeling. Op onze website kunt u zien in welke ziekenhuizen hoofdhuidkoeling reeds wordt toegepast. De oncologen en verpleegkundigen van het ziekenhuis dat hoofdhuidkoeling toepast hebben over het algemeen zelf ook ervaring met de voorgestelde chemotherapie en zullen de behandeling dan ook tijdelijk willen overnemen.

Klik hier voor het overzicht welke ziekenhuizen hoofdhuidkoeling aanbieden.
Of hoofdhuidkoeling in een bepaald ziekenhuis wordt toegepast,
is op te vragen bij de dagbehandeling oncologie van het betreffende ziekenhuis.

Back to Index

Hoe belastend is hoofdhuidkoeling?

Over het algemeen ervaren mensen hoofdhuidkoeling vooral de eerste 10 tot 15 minuten als erg belastend; men moet erg wennen aan de kou en heeft soms last van wat hoofdpijn. Vaak is dit al te verminderen met een paracetamol (evt. innemen vóór de start van de chemotherapiebehandeling met hoofdhuidkoeling).

De ervaring is dat na ongeveer 15 minuten de hoofdhuidkoeling redelijk tot goed te verdragen is. Uit de literatuur blijkt dat minder dan 10% van de patiënten hoofdhuidkoeling niet verdraagt.

Wij adviseren om extra warme kleding te dragen, zonodig een handdoek in de nek te leggen, een deken te vragen aan de verpleegkundige en/of een warme drank te nemen.

Hoe zit het met hoofdhuidkoeling en migraine, gaat dat wel samen?

Antwoord: er is nog nooit door verpleegkundigen gerapporteerd dat er bij een patiënt(e) migraine optrad tijdens de hoofdhuidkoeling. Wel hebben wij eens gehoord dat een patiënt, die vaak last had van migraine, had gevraagd waar een dergelijk koelapparaat te koop was omdat hij/zij de koude kap juist zo verlichtend vond.

 

Heeft u ervaring hiermee? Deel deze ervaring met ons, dan kunnen wij op onze beurt andere patiënten voorlichten!

Back to Index

Wat te doen als het haar weer begint te groeien?

Tip van een ervaringsdeskundige: ‘Zodra uw haar na afloop van de chemotherapie weer aangegroeid is tot ongeveer 2,5 centimer, kunt u uw kapper vragen om de pluispuntjes eraf te knippen.

Ook kunt u uw haar een kleurtje geven met een spoeling zonder waterstofperoxide, maar als er wondjes zijn of als de hoofdhuid geirriteerd is, moet u met verven wachten tot uw hoofdhuid goed hersteld is.

Een testje op een klein stukje huid kan zekerheid geven over de verdraagzaamheid van de verf. Het beste kunt u de verf met een kam aanbrengen, zodat uw hoofdhuid zo min mogelijk belast wordt.

U zult zien dat u zich met een leuke coupe weer stukken beter voelt! (Bron: Medimundo)

Back to Index

Groeit het haar door tijdens de periode van hoofdhuidkoeling?

Men mag verwachten dat het haar doorgroeit tijdens de periode van hoofdhuidkoeling,
maar minder hard dan het normaal gesproken zou groeien.
Een deel van de haren die behouden zijn, zullen immers niet of minder aangetast
zijn door de chemotherapie. Een ander deel zal meer aangetast zijn;
de haarvormende cellen zijn beschadigd waardoor er per haar minder haarvorming is en de haar dunner wordt.
Echter, hoewel het haar dunner wordt is ook hier te verwachten dat het haar wel doorgroeit.

Uit ervaring weten we dat op kale plekken op de hoofdhuid,
nog tijdens de periode van chemotherapie, soms alweer duidelijke haargroei plaatsvindt.
Na een volgende kuur kan er opnieuw haaruitval optreden, maar dit gebeurt niet altijd.

Sommige kapsalons pleiten voor het gebruik van bepaalde producten om de haargroei te bevorderen, maar dit zijn indrukken en er zijn geen bewijzen dat deze producten voordelen bieden. We weten het dus niet. Wel is zeker dat u het overgebleven, behouden haar heel voorzichtig moet behandelen omdat het grootste deel hiervan delen zal bevatten die door de chemotherapie dunner zijn geworden, en dus gemakkelijker afbreken.

Enkele tips voor de haarverzorging:

– behandel het overgebleven, behouden haar erg voorzichtig

– gebruik geen agressieve kleurstoffen en permanent het haar niet

– vlecht het haar niet strak in. Een losse vlecht kan wel, en is zeker tijdens het slapen juist goed

– maak minimaal gebruik van stijl- en krultangen, en trek de haren hierbij niet te strak. Beperk ook het gebruik van een fohn: hiervan drogen de haren uit, dit kan er ook voor zorgen dat haren eerder afbreken.ar dit gebeurt niet altijd.

Back to Index

Is het mogelijk om tijdens de periode van chemotherapie een voorspelling te doen over het haarbehoud door hoofdhuidkoeling?

Verhaal van ervaringsdeskundige T. B: ‘De kou op mijn hoofd tijdens de chemokuur met hoofdhuidkeoling viel mee. De eerste tien minuten was het erg koud, maar daarna moest ik steeds kijken of het apparaat wel aan stond. Ik ben 70% van mijn haar kwijtgeraakt, maar de andere 30% zit er nog steeds! Ik heb geen kale plekken gehad en momenteel groeien er alweer haren tussen. Het enige minpuntje vind ik dat je je tijdens de kuren steeds afvraagt wanneer het uitvallen stopt’.

Antwoord:

Het is niet mogelijk om aan de hand van haaruitval uitspraken te doen hierover. Er wordt momenteel onderzocht of nauwkeurige, objectieve metingen van haarverlies kunnen voorspellen of het haarverlies gaat stoppen en/of hoe het verdere verloop ervan zal zijn. Dit onderzoek bevindt zich echter nog in een beginstadium.

Voor zover bekend, heeft radiotherapie na chemotherapie geen invloed op haaruitval, mits de bestraling niet op de hoofdhuid plaatsvindt. Hormonale therapie na chemotherapie kan wel leiden tot (tijdelijk) meer haaruitval.

Back to Index

Heeft het zin om nog door te gaan met hoofdhuidkoeling als ik al behoorlijke haaruitval heb?

Vraag van ervaringsdeskundige H.H. uit Zevenaar: ‘Ik heb momenteel 5 chemokuren met hoofdhuidkoeling gehad. Twee weken na de eerste chemokuur had ik al behoorlijke haaruitval, maar dat heb ik met sjaaltjes als haarband nog kunnen maskeren. Na drie behandelingen was het echter een te grote kale plek geworden en ben ik een pruik gaan dragen. Omdat ik de hoofdhuidkoeling goed verdroeg ben ik ermee doorgegaan onder het motto ‘Hoofd koel, voeten warm’.

Nu mijn laatste chemo nadert vraag ik mij af wat ik het beste kan doen. De nieuwe haargroei zal waarschijnlijk afwijken van het haar wat ik nu nog heb. Je hoort tenminste van iedereen dat je eerst kleine krulletjes krijgt en het haar wat ik nog heb is steil.

Heeft het zin om ook deze laatste keer nog hoofdhuidkoeling te nemen, of is het beter om de haren die ik nog heb nu volledig af te scheren zodat ik eerst volledig kaal wordt en daarna nieuw en (waarschijnlijk) een ander soort haar terugkrijg?’

 

Antwoord:

Wij raden u aan door te gaan met hoofdhuidkoeling omdat u na 5 kuren geen totale haaruitval heeft, en de hoofdhuidkoeling dus wel effect bij u heeft gehad. Bovendien geeft u aan dat u het goed verdraagt.

Verder raden wij u aan het haar niet af te scheren, omdat:

– een aantal lange haren het eerder mogelijk maken geen pruik meer te dragen. Kale plekken waar het nieuwe haar nog heel kort is, kunnen dan gedeeltelijk gemaskeerd worden met wat lang haar (ook al is dat erg weinig).

– het haar niet beter of sneller groeit als het eerst afgeschoren is.

– het nieuwe haar zeker niet áltijd afwijkt van het oude haar qua kleur en structuur (stijl of krullen). Scheren heeft hier geen invloed op.

Back to Index

Wordt hoofdhuidkoeling vergoed?

De kosten die gepaard gaan met hoofdhuidkoeling worden door het ziekenhuis betaald.
De kosten worden dus niet bij de patiënt of zorgverzekeraar in rekening gebracht.

Back to Index

Hoe verloopt haaruitval bij chemotherapie?

Indien u behandeld wordt met een chemotherapie die haaruitval veroorzaakt, begint de haaruitval meestal vanaf de 2e à 3e week na de eerste behandeling.

Behandelingen met chemotherapie kunnen leiden tot volledige, tijdelijke, haaruitval. In het begin zult u de haaruitval vooral merken aan wat haren op het hoofdkussen, en wat meer haar in het doucheputje. Vaak treedt ook haarpijn op (dit is het gevoel dat er continu een beetje aan het haar getrokken wordt).

Ook bij chemotherapie mét hoofdhuidkoeling vindt in de regel wat meer haaruitval plaats dan normaal gesproken.

Er zijn echter grote variaties in patronen van haarverlies als gevolg van verschillen in individuele gevoeligheid voor haaruitval bij een bepaald type chemotherapie. Het is daarom niet mogelijk om hierver een algemene uitspraak te doen.

Back to Index

Brengt hoofdhuidkoeling risico’s met zich mee?

Brengt hoofdhuidkoeling risico’s met zich mee voor het ziekteverloop?

Wanneer over hoofdhuidkoeling gesproken wordt, komt regelmatig het onderwerp hoofdhuidmetastasen (uitzaaiingen in de hoofdhuid) aan bod.

 

Sommige artsen en verpleegkundigen zijn van mening dat hoofdhuidkoeling niet toegepast zou moeten worden bij aanvullende (adjuvante) chemotherapie. Er bestaat namelijk een theoretisch risico dat door hoofdhuidkoeling eventuele micro-uitzaaiingen in de hoofdhuid niet optimaal behandeld worden.
Uitzaaiingen van borstkanker in de hoofdhuid zijn echter zeldzaam, en hoewel hoofdhuidkoeling sinds tientallen jaren bij enkele duizenden borstkankerpatienten met aanvullende behandelingen met chemotherapie is toegepast, is er tot op heden nog nooit een patient beschreven waarbij hoofdhuidkoeling een nadelige invloed op het ziektebeloop heeft gehad.
In verreweg de meeste Nederlandse ziekenhuizen wordt hoofdhuidkoeling aangeboden bij zowel aanvullende als levensverlengende (palliatieve) behandelingen met chemotherapie.
Voor uitgebreide informatie kunt u het antwoord op deze vraag lezen in de rubriek voor medische professionals.

Back to Index

Hoe zit het met haaruitval bij hormoontherapie na hoofdhuidkoeling?

Van meerdere patiënten kregen wij bericht dat na succesvolle hoofdhuidkoeling het haar alsnog enigszins uitviel, nadat ze gestart waren met hormoontherapie. De ervaring leert dat deze haaruitval na enige tijd afneemt en stopt.

Heeft u ervaring hiermee? Deel deze ervaring met ons, dan kunnen wij op onze beurt andere patiënten voorlichten!

Back to Index

Hoe is de conditie van het haar na succesvolle hoofdhuidkoeling?

Over dit onderwerp kunnen wij u (nog) niet goed informeren. Onze indruk is dat de conditie van het haar naar tevredenheid is, maar dat het haar soms wat droger of futlozer is dan voor de chemotherapie. Dit wordt ook wel gezien na chemotherapie zonder hoofdhuidkoeling, dus het wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de chemotherapie en niet door de hoofdhuidkoeling.

Heeft u ervaring hiermee? Deel deze ervaring met ons, dan kunnen wij op onze beurt andere patiënten voorlichten!

Back to Index

Kan ik gel en/of haarlak gebruiken voor de start van de hoofdhuidkoeling?

Nee, dat is af te raden.
Gel en haarlak worden namelijk plakkerig door de condens van de koelkap.

Back to Index

Kan ik mijn bril ophouden tijdens de hoofdhuidkoeling?

Het is meestal even passen en meten en afhankelijk van de stand van de oren op het hoofd.
De pootjes van een bril kunnen soms onder de koelkap gestoken worden en een enkele keer er overheen.

Back to Index

Heeft het zin om bepaalde haarbeschermende producten te gebruiken bij chemotherapie (al dan niet in combinatie met hoofdhuidkoeling)?

Zorgt het gebruik van bijvoorbeeld Nioxin voor minder haaruitval en snellere teruggroei van het haar bij chemotherapie?

Deze vraag werd gesteld n.a.v. enkele positieve indrukken van haarwerkers en kappers over deze producten. Het product Nioxin zou het haar ‘beschermen en activeren’ en zorgen voor snellere teruggroei van het haar. Dit is echter slechts gebaseerd op enkele indrukken, en is nooit onderzocht.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend waarin de beloofde werking van Nioxin is aangetoond. De fabrikant en importeur van Nioxin konden ook geen wetenschappelijk bewijs aanvoeren voor de beloofde werking van hun product.

Uit bovenstaande kan geconcludeerd worden dat de vraag niet beantwoord kan worden.

In maart 2010 antwoordde Professor Bernard Cohen, dermatoloog in universiteitsziekenhuis van Miami, ons dat Nioxin beslist niet van waarde was bij haaruitval als gevolg van chemotherapie.

Back to Index